Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 284

Dodano:

Odsłon: 35874

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z rabarbarem i kruszoką. W sam raz na małe conieco dla spragnionych słodkości łakomczuchów.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła roślinnego
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki kaszy manny
  • Nadzienie:
  • 500 g rabarbaru
  • 1 pełna łyżeczka miodu, ja użyłam gryczanego
  • 200 g dżemu truskawkowego
  • 5 łyżek cukru
  • Kruszonka:
  • 2 pełne łyżki masła
  • 5 łyżeczek cukru
  • 4 łyżki stołowe mąki pszennej
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche:
    Z podanych składników zagnieść ciasto, po czym wstawić je do lodówki.

  2. Nadzienie:
    Rabarbar umyć pod bieżącą wodą, obrać ze skórki jeśli będzie się ona odrywała i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie dodać cukier, miód, dżem truskawkowy i dokładnie wymieszać.

  3. Wykończenie:
    Wykonać kruszonkę: masło przełożyć do jednego naczynia z cukrem oraz mąką, mieszać jedną ręką aż do całkowitego połączenia się składników.

  4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej rozwałkowane ciasto, posypać kaszą manną a następnie nałożyć masę owocową i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń