Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z truskawkami i kruszonką

Ciasto z truskawkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 930

Dodano:

Odsłon: 1408

To co najprostsze czasem jest najlepsze. Dziś przepis na pierwsze w tym sezonie ciasto z truskawkami. Bardzo proste, puszyste i rośnie jakby było na drożdżach, choć drożdży w nim nie uświadczysz. Przypomina ciasto jakie robiła moja mama na niedzielę, tylko wyrasta dużo bardziej i jest jeszcze łatwiejsze i szybsze do wykonania.

Składniki

  • 2 szkl mąki tortowej
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kruszonka:
  • 100g mąki
  • 50g cukru
  • 50g miękkiego masła
  • Dodatkowo:
  • 20 dag truskawek
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kruszonka:

    Wszystkie składniki rozetrzyj palcami do uzyskania okruchów. Umieść w zamrażalniku.

  2. Ciasto:

    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce umieść pozostałe składniki i połącz za pomocą miksera. Dodaj mąkę i miksuj bardzo krótko na najwolniejszych obrotach. Gotowe ciasto przełóż do foremki - tortownicy o średnicy 20cm. Na wierzch połóż pokrojone truskawki i posyp kruszonką. Piecz w temp. 180°C przez ok. 1 godzinę, do suchego patyczka.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń