Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z wiśniami, rabarbarem i czarnymi jagodami.

Ciasto z wiśniami, rabarbarem i czarnymi jagodami.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 901 Ocena: 8006

Dodano: 01.05.2018

Odsłon: 185

Ciasto wieloowocowe, troszkę z procentami.

Składniki

  • 2 szt. jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 olejek rumowy
  • 1 łyżeczka suszonej skórki cytryny
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2.5 szklanki mąki (przesiewamy przez sitko)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka wiśni z nalewek
  • 1 szklanka rabarbaru z nalewek
  • 0,5 szklanki czarnych jagód
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. miseczka 1 większa:

    Ucieramy:

    2 szt. jajka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 olejek rumowy
    1 łyżeczka suszonej skórki cytryny

    Stopniowo dodajemy i mieszamy:

    1 szklanka oleju
    3/4 szklanki mleka

  2. miseczka 2 mniejsza:

    poniższe składniki mieszamy:

    2.5 szklanki mąki (przesiewamy przez sitko)
    3/4 łyżeczki soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

    Dodatek do wyrobionego ciasta:

    1 szklanka wiśni z nalewek
    1 szklanka rabarbaru z nalewek
    0,5 szklanki czarnych jagód

  3. Wykonanie ciasta:

    Po dokładnym zmiksowaniu zawartości miseczki-1 stopniowo dodajemy zawartość miseczki-2 ciągle mieszając lub miksując aż do gładkiej masy. Do ciasta dodajemy owoce i mieszamy ręcznie drewnianą łyżką. Wysmarować margaryną prodiż wraz ze środkowym stożkiem oraz posypać tartą bułką. Wlewamy całość ciasta do tak przygotowanego prodiża i pieczemy 45 minut (sprawdzamy cienkim kijkiem przez jedną z dziurek w pokrywie prodiża czy ciasto jest upieczone, kijek musi być suchy po wyjęciu go z ciasta.). Po upieczeniu odczekać 15 minut i później można otworzyć prodiż i wyjąć ciasto.
    Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń