Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ze śliwkami węgierkami

Przepis dnia 2018-08-12
Ciasto ze śliwkami węgierkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 376 Ocena: 4398

Dodano:

Odsłon: 19882

Słodkie ciasto i kwaskowate śliwki węgierki to raj dla podniebienia.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 jaja (M)
  • 250 g. margaryny do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kg wypestkowanych sliwek
  • cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotuj kwadratową blachę 25/25

    Margarynę miksujemy z cukrami, następnie dodajemy po całym jajku. Nie przerywając miksowania dosypujemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto wykładamy na wyłożoną od spodu papierem do pieczenia blaszkę.

    Dajemy ciastu ''odpocząć''. W między czasie płuczemy i usuwamy pestki ze śliwek. Układamy je skórką w dół na powierzchni placka, lekko dociskając.
    Ciasto pieczemy ok 50 minut w 150-160 *


    Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń