Do góry

Dania główne Przepis na:

Ciecierzyca po meksykańsku z ziołowymi klopsikami

Ciecierzyca po meksykańsku z ziołowymi klopsikami

Autor: jolao

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 474

Dodano: 06.06.2018

Odsłon: 739

Sycące danie jednogarnkowe, które przypadnie do gustu wielbicielom ciecierzycy i nie tylko.

Składniki

  • 250 g ciecierzycy + woda do moczenia
  • ok. 2,5 - 3 litry domowego rosołu
  • 1 biała cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 3 pomidory
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki chili
  • Klopsiki:
  • 250 g mięsa mielonego
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • mąka do panierowania
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody i odstawiamy na noc. Następnego dnia odsączamy ją i płuczemy pod bieżącą wodą.

    Rosół doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ciecierzycę i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż będzie półmiękka.

    Do tak przygotowanej ciecierzycy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i obrane ze skórki, pokrojone pomidory.

    Mięso mielone zagniatamy z pozostałymi składnikami, formujemy niewielkie kulki i panierujemy je w mące. Gotowe wrzucamy do ciecierzycy i gotujemy razem ok. 10 minut.

    Po tym czasie dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę oraz pokrojoną w paski paprykę. Ponownie gotujemy, aż papryka będzie półmiękka.

    Całość doprawiamy do smaku bazylią i chili.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 czerwca Ale pychotka, chętnie zjadłbym teraz taka michę :D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń