Do góry

Dania główne Przepis na:

Cielęcina w sosie śmietanowym

Cielęcina w sosie śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 937 Ocena: 24304

Dodano:

Odsłon: 14958

Propozycja na delikatne kawałki cielęciny skąpane w smakowitym i aromatycznym sosie śmietanowym z dodatkiem wytrawnego białego wina. Mięso jest niezwykle soczyste i wprost rozpływa się w ustach, a śmietanowy sos dodatkowo podkreśla jego smak. Serdecznie polecam :)

Składniki

  • 500 g cielęciny
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 130 ml śmietanki
  • plaster masła
  • olej (do smażenia)
  • 1 łyżeczka mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta granulowanego czosnku
  • listek laurowy
  • sól i pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki (jak do gulaszu) i podsmażamy je na rozgrzanym oleju do lekkiego zarumienienia. Podsmażoną cielęcinę przekładamy do garnka, zalewamy około 500 ml zimnej wody, dodajemy listek laurowy i zagotowujemy.

  2. Następnie dla wzbogacenia smaku, wykorzystamy olej, aromat i smak cielęciny, pozostały na patelni ze smażenia mięsa, na której rozpuszczamy spory plaster masła i szklimy na nim pokrojone w kostkę cebule.

  3. Gdy cebulka się zeszkli, podlewamy ją białym winem i smażymy do momentu delikatnego odparowania alkoholu, od czasu do czasu mieszając zawartość, a następnie przekładamy ją do garnka z gotującą się cielęciną.

  4. Całość doprawiamy gałką muszkatołową oraz czosnkiem granulowanym i dusimy mięso na małym ogniu przez około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy śmietankę wymieszaną z łyżeczką mąki i zagotowujemy. Gulasz doprawiamy solą oraz pieprzem.

  5. Gotowy gulasz podajemy z ziemniaczanym puree lub ulubioną kaszą oraz bukietem świeżych surówek.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń