Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków. Rodzaj barszczu z dużą ilością liści, łodyg buraka, koperku i czosnku. Do zupy pysznym dodatkiem będą młode ziemniaki i jajko na twardo.
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1758
Polecam na kolację.
Odsłon: 368
Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 161
Zapiekanka makaronowa z mięsem gyros, warzywami, brokułami i serem feta to wy...
Odsłon: 295
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1758
Polecam na kolację.
Odsłon: 368
Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 161
Zapiekanka makaronowa z mięsem gyros, warzywami, brokułami i serem feta to wy...
Odsłon: 295
Składniki
Buraczki z botwiny kroimy drobno, obieramy marchew, kroimy w plasterki i wrzucamy do wrzącego wywaru. Gotujemy warzywa (ok. 15 min od zagotowania).
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo i ziemniaki w łupinach, dobrze wyszorowane. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, wrzucamy na masło rozgrzane na patelni, lekko podsmażamy i posypujemy obficie koperkiem. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek.
Następnie kroimy liście i łodygi botwinki (dosyć drobno na ok. centymetrowe paseczki), wrzucamy do zupy na 10 min. Doprawiamy botwinkę do smaku na „słodko-kwaśno”, czyli dodajemy cukier , cytrynę, zmiażdżony czosnek, pieprz, sól i ewentualnie łyżkę maggi do smaku.
Hartujemy śmietanę (zalewamy ją odrobiną gorącej zupy, aby się nie zwarzyła) i dodajemy do zupy. Zdejmujemy garnek z ognia, posypujemy pozostałym koperkiem.
Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniakami gotowa!
Nasze rady: Zupę przyprawiamy podobnie jak barszcz czerwony, jest wtedy najsmaczniejsza. Dodajemy dużo czosnku i kopru, to nadaje zupie wiosennego charakteru i oczywiście młode ziemniaczki koniecznie jako dodatek do botwiny.