Do góry

Dania główne Przepis na:

Cielęcina z serem camambert w sosie morelowym

Cielęcina z serem camambert w sosie morelowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3838

Dodano:

Odsłon: 4950

Przepis na smakowite roladki cielęce powstał całkowicie przez przypadek. To bardzo smaczne i wykwintne danie pozlepiałam z lodówkowych resztek. Mięso jest niebywale kruche i delikatne, a słodycz sosu morelowego przełamuje charakterystyczny smak cielęciny. Takie roladki można również przyrządzić z mięsa drobiowego lub wołowego.

Składniki

  • ROLADKi: 1/2 kg plastrów cielęciny
  • 2 op serka camembert
  • 1/2 szkl wody
  • olej
  • pieprz
  • mąka
  • SOS MORELOWY: 300 g moreli (użyłam moreli w syropie)
  • 150 ml wody
  • 100 ml białego wina (użyłam Martini)
  • 50 ml soku spod moreli
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Cielęcinę rozbijamy na cienkie kotlety, oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Ser camembert kroimy w cienkie plastry i układamy je na mięsie. Całość zwijamy w rolady (końce możemy spiąć ze sobą wykałaczką) i obtaczamy w mące.

    2. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim morele posypane brązowym cukrem. Po ok 5 minutach wlewamy sok spod moreli, wino i wodę, dodajemy również gałązkę rozmarynu. Całość dusimy pod przykryciem ok 10 minut.

    3. Gdy morele będą już miękkie przekładamy je razem z sosem (ale bez rozmarynu!) do kielicha blendera i miksujemy na gładki mus. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim roladki. Gdy lekko się zezłocą, podlewamy je wodą i dusimy ok 15 minut pod przykryciem.

    5. Roladki cielęce podajemy polane sosem morelowym.


    SMACZNEGO :-)

  2. zdj

  3. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń