Do góry

Śniadania Przepis na:

Cienkie omlety (8 połówek)

Cienkie omlety (8 połówek)

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 192

Dodano:

Odsłon: 1618

Cienkie omlety idealne na śniadanie.

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 łyzki zimnej wody
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy (u mnie oregano i papryka ostra)
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Poniżej podaję przepisy na dwa przykładowe farsze :)

    Składniki na farsz pieczarkowo serowy:
    + 12 pieczarek
    + ser tarty
    + wędlina (opcjonalnie)
    Pieczarki smażymy. Po przełożeniu do miseczki dodajemy ser i mieszamy.

    Składniki na farsz z serkiem capresi:
    + serek capresi
    + rzodkiewki, ogórek
    + 2 łyżki jogurtu naturalnego
    + przyprawy
    Wszystko mieszamy. Ser capresi można zastąpić twarożkiem.

  2. Jajka wodę i przyprawy miksujemy (chwilę, żeby nie powstała piana). Wylewamy cieniutką warstwę na rozgrzaną patelnię (najlepiej teflonową) i smażymy aż będzie można omlet obrócić na drugą stronę. Do środka zawijamy farsz, tak jak przy krokietach, po czym kroimy na pół.

    Przy przekładaniu omleta na drugą stronę warto robić to powoli, żeby przypadkiem nie złożył nam się na pół :) Najlepiej złapać go na brzegu palcami i podważyć drewnianą łopatką :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń