Do góry

Desery Przepis na:

Crumble z truskawkami i rabarbarem

Crumble z truskawkami i rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 135

Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką, a owoce mogą być dowolne. Najlepiej smakują na ciepło, ale po ostudzeniu też są dobre, jak jeszcze zostaną do tego czasu :) Przed podaniem można wzbogacić bitą śmietaną z mleka kokosowego.

Składniki

  • na kruszonkę :
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 75g masła wegańskiego lub 3 łyżki oleju kokosowego
  • ulubione owoce, propozycja :
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego do posypania owoców (można pominąć)
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy w garnuszku na ogniu, lub w mikrofali. Pozostałe składniki wsypujemy do miski i mieszamy, tak żeby się przemieszały. Dodajemy roztopione masło i mieszamy łyżką. Zagniatamy jednocześnie rozcierając na kruszonkę

  2. Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki.
    Na dnie naczynia do pieczenia układamy owoce, dodajemy cukier i mieszamy żeby je oblepił.

  3. Posypujemy kruszonką i pieczemy w 200st C przez 25-30 minut.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 10 czerwca Uwielbiam smak kwaskowego rabarbaru zapiekanego pod słodką kruszonką:) A do tego gałka lodów waniliowych:)Ciekawy dodatek do kruszonki płatków owsianych. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń