Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Crunchy na owocowym musie"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 101
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 101
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Czas przygotowania 70 minut. Cena porcji ok. 1,60 zł.
Masło roztapiamy w rondlu. Dodajemy posiekane orzechy, płatki owsiane, cukier, cynamon, dobrze mieszamy. Następnie przesypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i prażymy w 150oC ok. 30 minut.
Gruszki obieramy, dzielimy na pół, po usunięciu gniazd nasiennych kroimy na plasterki. Wkładamy do garnka, zalewamy sokiem z cytryny i dusimy na małym ogniu 10 minut. Mieszamy, aby się nie przypaliły. Zostawiamy do ostudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy ręcznie lub za pomocą miksera. Kiedy zgęstnieje, dodajemy cukier i dalej ubijamy aż śmietana będzie sztywna.
Mus gruszkowy przelewamy do żaroodpornych szklanek lub naczynek. Na wierzch wykładamy uprażone płatki i zapiekamy w 150oC przez ok. 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy bitą śmietaną, laskami cynamonu i cienkimi paskami cytrynowej skórki.
Wartość odżywcza porcji 400 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 21 g/Węglowodany 46 gŹródło: Rewia