Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 455

Dodano:

Odsłon: 10910

pyyyycha ;)

Składniki

  • cukinia 3 szt. ok. 30 cm
  • mięso mielone ok 40 dkg
  • cebula 1 duża
  • marchew 1 duża
  • pomidory w puszcze lub kilka świeżych - zmiksowanych
  • sos jalapeno - można też użyć świeżej papryki
  • koncentrat pomidorowy ok 2 łyżek
  • ryż - troszkę więcej niż pół szklanki
  • Ser żółty
  • sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do mielonego (ekologiczna z serii "z okienkiem"), olej, oliwa z oliwek
  • czosnek 2 ząbki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cukinię umyć, odkroić końce, przekroić wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne, posypać solą i odstawić aby puściły wodę.

  2. Ryż ugotować w osolonej wodzie (1 porcja ryżu = 2 porcje wody)

  3. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać startą marchewkę i mięso mielone. Smażyć aż mięso się zetnie. Dodać pomidory, koncentrat i sos jalapeno (z umiarek ok 2-3 łyżek) - chwilę podduśić.
    Dodać ugotowany ryż, przeciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do mielonego. - chwilę poddusić tak aby ryż wchłoną nadmiar płynu.

  4. Cukinię umyć z nadmiaru soli i wytrzeć ręcznikiem papierowym.
    Każdą posmarować oliwą z oliwek, opruszyć pieprzem i słodką papryką.
    Nałożyć farsz do cukinii tak z górką i posypać tartym serem

  5. Blaszkę posmarować olejem i ułożyć cukinie. Piec w nagrzanym piekarniku ok 40 min. w 200 stopniach.

  6. Farsz nadaje się do nadziewania bakłażanów i papryki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń