Do góry

Przetwory Przepis na:

Cukinia kanapkowa z kurkumą

Cukinia kanapkowa z kurkumą

Autor:

Przepisów i artykułów: 233 Ocena: 4053

Dodano:

Odsłon: 7509

Idealna na kanapki i do hot dogów

Składniki

  • cukinia- dowolna ilość, jedna mała na 1 słoik 330ml
  • przyprawy: licie, ziele, chili lub pieprz, kurkuma
  • marynata 4 części wody 1 część octu
  • do każdego słoika po szczypcie soli i cukru.
  • cebula i czosnek
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Młode cukinie pokroiłam na cienkie plastry wzdłuż- użyłam mandoliny.

    Wcześniej przycięłam kawałki cukinii, tak aby plastry sięgały poniżej nakrętki.

    Plastry ułożyłam dosyć ciasno w słoikach.

    Do każdego słoika dodałam zestaw do marynaty, czyli:
    ziele, chili, liść, kawałek ząbka czosnku, plaster cebuli.
    Po szczypcie soli i cukru- jeśli lubicie mocniejsza zalewę - to po pół łyżeczki.

    Jeszcze na koniec kurkuma dla zdrowia i urody.

  2. Cukinię zalałam filtrowaną woda do 4/5 pożądanego poziomu zalewy i resztę- czyli 1/5 dolałam octu.

    Słoje zakręciłam i wstawiłam go garnka na ściereczce do wody.
    Woda powinna być co najwyżej 1 cm pod nakrętką.

    Teraz trzeba poczekać 15 minut od zagotowania wody i gotowe!

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń