Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia nadziewana twarogiem i suszonymi pomidorami

Cukinia nadziewana twarogiem i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 1183

Dodano:

Odsłon: 808

Lekkie, wiosenne danie - cukinia nadziewana twarogiem, suszonymi pomidorami i ziołami, zapiekana w pomidorowym sosie

Składniki

  • SOS
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • garść bazylii,
  • sól, pieprz i trochę cukru do smaku
  • NADZIENIE
  • 230 g białego twarogu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • skórka z połowy cytryny
  • 8 suszonych pomidorów z oliwy
  • kilka liści bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • POZA TYM
  • 4-5 małych, zwartych cukini
  • garść orzeszków piniowych do posypania
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotować sos:
    Cebulę i ząbek posiekać. Dodać do miski z passatą, bazylią i przyprawami – zmiksować.
    Przygotować nadzienie – twaróg rozdrobnić widelcem w misce, doda jogurt, jajko, sól, pieprz i wymieszać.
    Bazylię posiekać, pomidory pokroić w drobne paseczki – dodać do twarogu razem ze skórką z cytryny i wymieszać.
    Cukinie umyć, przekroić na połowę i usunąć środki ( za pomocą łyżeczki).

  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    Na dno dużej formy do zapiekania wylać sos, ułożyć cukinie skórką do dołu.
    Każdą cukinię wypełnić masą twarogową.
    Wstawić do piekarnika i zapiekać 30 minut.
    10 minut przed końcem zapiekania posypać orzeszkami piniowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń