Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i kurczakiem

Przepis dnia 2015-03-21
Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 684

Dodano:

Odsłon: 28342

Zapiekane cukinie wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z kaszy jaglanej, mięsa drobiowego i warzyw - cebuli, marchwi, czosnku i kukurydzy. Dobrze doprawione mieszanką curry, ostrą papryką, pieprzem i chilli. Efektowny, pożywny posiłek, idealny na uczczenie pierwszych wiosennych dni:) W sam raz dla lubiących wyraźniejsze smaki.

Składniki

  • 2 średniej wielkości cukinie (po ok 350 g każda)
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 średniej wielkości marchwie
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • ok 1/2 szklanki mleka
  • czubata łyżka serka kremowego
  • 1-2 łyżki oleju
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • przyprawy: 2 łyżeczki curry, pół łyżeczki ostrej papryki, porządna szczypta chilli, pieprzu i czosnku w proszku, sól
  • garść startego sera
  • sok z cytryny do skropienia i natka pietruszki
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Odstawić. Pierś z kurczaka drobno posiekać i posolić.

  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinie umyć, osuszyć, przekroić poziomo na 2 części. Wydrążyć środek. Miąższ posiekać na desce, przełożyć do miski średniej wielkości. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć w misce z miąższem z cukinii. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę z czosnkiem, potem dorzucić pozostałe warzywa (marchew, miąższ, kukurydzę), posolić, podlać mlekiem. Po chwili na patelnię wrzucić mięso, szybko podsmażyć, przyprawić curry, papryką, chilli, pieprzem i czosnkiem, Pod koniec dodać ugotowaną kaszę, serek kremowy, skropić sokiem z cytryny. Całość dokładnie przemieszać i trzymać jeszcze chwilę na dużym ogniu do czasu, aż mleko odparuje.

  3. Wydrążone cukinie natrzeć solą i pieprzem, następnie ostrożnie wypełnić farszem. Posypać tartym serem. Zapiekać na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia przez 30-40 minut (do czasu aż cukinia zmięknie). Udekorować natką pietruszki. Podawać z jogurtem naturalnym bądź kefirem. Smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń