Do góry

Desery Przepis na:

Cynamonowe ciasteczka z makiem.

Cynamonowe ciasteczka z makiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1094

Dodano:

Odsłon: 1873

Polecam Wam bardzo pyszne, pachnące i niezwykle kruche ciasteczka. Idealne na świąteczny stół lub tak teraz do pochrupania. Cudownie pachną cynamonem i makiem. Dodam, że są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. A może upieczecie? Zapraszam:)

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 lekko kopiasta łyżka suchego niezmielonego maku
  • 2 żółtka
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki.

  2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka.

  3. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut.

  4. Ciasteczka są gotowe do podania. Smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wyszło mi 4 blaszki ciasteczek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń