Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cytrynowe babeczki z kremem wiśniowo-waniliowym"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 220
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 220
Składniki
Formę do pieczenia babeczek z 6 wgłębieniami (każde o pojemności 200 ml i z małym kominkiem) posmaruj odrobiną masła i oprósz mąką pszenną. Piekarnik rozgrzej do 175°C.
Cytrynę sparz, przekrój na pół. Z jednej połowy otrzyj skórkę, z obu wyciśnij sok. Masło utrzyj z cukrem, szczyptą soli i skórką cytrynową. Kiedy masa będzie jasnokremowa, wbij jajka. Pozostałą mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z mąką ziemniaczaną, porcjami wsypuj do ucieranej masy. Dolej mleko i łyżkę soku cytrynowego, zamieszaj.
Ciasto przełóż do formy. Wstaw do piekarnika, piecz 25–30 minut. Pod koniec zrób test suchego patyczka (ramka na s. 47). Gotowe babeczki studź 5 minut w formie, następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Pozostały sok cytrynowy, 4 łyżki wody i cukier puder utrzyj na gładki lukier. Polej nim ostudzone babeczki i odstaw je na godzinę.
Mascarpone utrzyj z cukrem waniliowym. Tuż przed podaniem w otworki w babeczkach włóż porcję konfitury i kremu waniliowego. Delikatnie wymieszaj wykałaczką.Źródło: Twój Styl