Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cytrynowe beziki bez mąki"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej sztuki około 0,30 zł.
Ze sparzonej wrzącą wodą cytryny wyciskamy sok. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 110oC.
W czystym, suchym, najlepiej metalowym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę.
Cukier kryształ mieszamy z cukrem waniliowym. Partiami, bardzo powoli, wsypujemy do ubijanych białek. Gdy piana jest już szklista, nie przerywając miksowania wlewamy po kropelce sok z cytryny. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki (lub do zwykłej plastikowej torebki z odciętym rogiem).
. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe kopczyki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 80 minut, do chwili, aż bezy zaczną odchodzić od papieru.
Wartość odżywcza 100 g bezików 279 kcal Białko 3,8 g/Tłuszcz 0,1 g/Węglowodany 62 g.Źródło: Rewia