Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Składniki
Wyłóż tortownicę o śr. 20 cm papierem do pieczenia. Rozpuść masło. Zmiel mikserem herbatniki.
Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło, wymieszaj mikserem. Wyłóż masą dno i boki formy. Odstaw na 15 minut do lodówki.
Rozpuść łyżkę żelatyny w 1/3 szklanki wrzątku i odstaw, aby trochę ostygła.
Przełóż do miski twaróg i rozpuszczoną żelatynę. Miksuj, aż uzyskasz puszystą masę. Następnie dodaj ricottę, skórkę cytrynową i sok, wymieszaj. Ubij kremówkę i dodaj do masy.
Przełóż do formy wyłożonej herbatnikami. Wygładź wierzch i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Zalej 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku. Ostudź i dodaj do soku malinowego. Ostrożnie wylej na stężały ser. Wstaw do lodówki na kolejne 2 godziny.
Czas 25 min, 10 porcji, 418 kcal.
Jeżeli zamiast serka homogenizowanego wolisz użyć zwykłego twarogu (powinien być tłusty lub półtłusty), należy go najpierw przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia lub zmiksować.Źródło: Olivia