Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe ciasteczka

Czekoladowe ciasteczka

Autor: tunaCooking

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 643

Dodano: 07.11.2012

Odsłon: 9249

Zupełnie obiektywnie oceniając ciastka, na spotkaniu ze znajomymi się spodobały i cały słoik poszedł w jeden wieczór na 5 osób, a właściwie to 4, bo jedna nie była słodyczożercą.

Składniki

  • gorzka czekolada, 100 g
  • masło, 110 g
  • mąka, 120 g
  • kakao w proszku, 60 g
  • soda, 0,5 łyżeczki
  • sól, 0,5 łyżeczki
  • cukier, 220 g
  • jajka, 2 szt.
  • Ekstrakt waniliowy, 1,5 łyżeczki
  • Dodatki:
  • posiekana czekolada, rodzynki, posiekane orzechy. Jednym słowem to, na co akurat jest smak:) (u mnie była posiekana czekolada o
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 160 st. C

  2. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej (ja stosuję patent żaroodpornej miski na kuchence elektrycznej nastawionej na 1, działa tak samo, a mniej zabawy z naczyniami). Po rozpuszczeniu pozostawić kilka chwil do ostygnięcia.

  3. Składniki A: mąkę, kakao, sodę i sól mieszamy w misce razem ze składnikami dodatkowymi (siekana czekolada, rodzynki)

  4. Składniki B: cukier i jajka miksujemy na gładką masę w drugiej misce i dodajemy ekstrakt waniliowy.

  5. Do składników mokrych B dodajemy powoli składniki suche A. Mieszamy, wyrabiamy wszystko na jednolite ciasto. Ciasto będzie dość kleiste i nie będzie jednolitą kulą, raczej będzie dość kruche.

  6. Robimy z niego kulki wielkości ok. 2/3 piłeczki do ping ponga, lekko rozpłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia, w większych odstępach, bo ciasteczka rosną! (dlatego też surowe kulki muszą być stosunkowo małe)

  7. Ciastka pieczemy ok 12 minut. Zdejmujemy je z blachy dopiero po lekkim przestygnięciu, bo świeżo wyjęte z piekarnika są bardzo miękkie. Przekładamy do całkowitego wystygnięcia na kratkę.

  8. Gotowe ciacha są słodkie i idealne do kawy lub herbaty. Można je przechowywać w zakręconym słoiku, chociaż znikają dość szybko. Z podanych proporcji mi wychodzi około 40 szt.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gumisie13 12 listopada 2012 Ciasteczka są NIEZIEMSKIE!!!! Polecam z całego serca, pycha :))) Ja dodałam rodzynki i wiórki kokosowe, a dziś robię wariację z migdałami :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń