Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe ciastka

Czekoladowe ciastka

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Czekoladowe ciastka"

Składniki

  • 12 dag masła
  • 15 dag brązowego cukru
  • 20 dag cze kolady
  • 3 jajka
  • 20 dag mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • kakao
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 25 dag mascarpone
  • cukier puder
  • 120 ml kremówki
  • wiórki kokos
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę z brązowym cukrem. Rozpuść, a potem przestudź 15 dag czekolady. Płynną masę wmieszaj do masła z cukrem. Dodaj jajka, zmiksuj.

  2. Mąkę przesiej do miski razem z łyżeczką sody oczyszczonej oraz 5 dag naturalnego gorzkiego kakao. Dodaj pozostałą startą na tarce o dużych oczkach czekoladę. Wsyp suszone owoce.

  3. Suche wsyp do masy czekoladowej. Całość starannie wymieszaj. Z powstałego ciasta formuj w dłoniach niewielkie kulki. Układaj je na pokrytej pergaminem blasze. Każdą kulkę rozpłaszcz. Piecz 8-10 min w temp. 170 st.

  4. Mascarpone ubij razem z 2-3 łyżkami cukru pudru oraz kremówką. Wmieszaj 4 dag wiórków kokosowych. Gdy krem lekko stężeje zlepiaj nim po dwa ciasteczka.

  5. Czas ok. 45 min; porcja – 330 kcal, cena 1,20 zł.

  6. Możesz sama ususzyć żurawinę. Zebrane lub kupione późną jesienią owoce umyj, osącz i rozłóż na blasze w piekarniku. Susz przy uchylonych drzwiczkach w temp. 40-50 stopni, co pewien czas mieszając.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń