Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Czekoladowe ciastka"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 854
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 854
Składniki
Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę z brązowym cukrem. Rozpuść, a potem przestudź 15 dag czekolady. Płynną masę wmieszaj do masła z cukrem. Dodaj jajka, zmiksuj.
Mąkę przesiej do miski razem z łyżeczką sody oczyszczonej oraz 5 dag naturalnego gorzkiego kakao. Dodaj pozostałą startą na tarce o dużych oczkach czekoladę. Wsyp suszone owoce.
Suche wsyp do masy czekoladowej. Całość starannie wymieszaj. Z powstałego ciasta formuj w dłoniach niewielkie kulki. Układaj je na pokrytej pergaminem blasze. Każdą kulkę rozpłaszcz. Piecz 8-10 min w temp. 170 st.
Mascarpone ubij razem z 2-3 łyżkami cukru pudru oraz kremówką. Wmieszaj 4 dag wiórków kokosowych. Gdy krem lekko stężeje zlepiaj nim po dwa ciasteczka.
Czas ok. 45 min; porcja – 330 kcal, cena 1,20 zł.
Możesz sama ususzyć żurawinę. Zebrane lub kupione późną jesienią owoce umyj, osącz i rozłóż na blasze w piekarniku. Susz przy uchylonych drzwiczkach w temp. 40-50 stopni, co pewien czas mieszając.Źródło: Świat kobiety