Do góry

Dodatki Przepis na:

Czekoladowe cukierki

Czekoladowe cukierki

Autor:

Przepisów i artykułów: 376 Ocena: 4405

Dodano:

Odsłon: 357

Czy zjedlibyście takie czekoladowe cukierki ? Można je zrobić samemu, nie ma przy nich dożo pracy a efekt końcowy jest bardzo efektowny. Użyłam ich do dekoracji tortu. W Brazylii te cukierki nazywane są Brigadeiro i mieszkańcy robią je w prawie każde święto.

Składniki

  • mleko zagęszczone, słodzone w puszce 530 g. (8% tłuszczu)
  • 1/4 kostki masła
  • 4 łyżki ciemnego kakao
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ważne !

    Musimy przygotować;

    patelnię teflonową z grubym dnem i łyżkę silikonową


    Masło kładziemy na podgrzaną patelnię. Patelnia ma być na małym ogniu. Do roztopionego masła, wlewamy mleko z puszki. Mieszamy do połączenia składników. Do masy wsypujemy kakao. Cały czas mieszamy, nie dopuszczając do przypalenia. Jeśli o mnie chodzi, moje mieszanie trwało pół godziny.

    Po czym poznajemy, ze należy zakończyć podgrzewanie masy ?

    Gdy jest ona na tyle gęsta, gdy przejedziemy pośrodku łyżką pojawi się dno patelni. I masa nie zlewa się ze sobą około kilka sekund.

    Ciepłą masę wylewamy na płytki duży talerz. Studzimy. Ja nakryłam folią spożywczą.

    Zimną masę nabieramy łyżeczką i formujemy kulki.

    Dłonie po stronie wewnętrznej trzeba delikatnie za każdym razem smarować masłem.

    Każdego cukierka obtaczamy w dowolnej posypce.

    Jeżeli masa nie zgęstnieje jak należy, nie przejmuj się. Można ją dać do salaterek i zjeść łyżeczką :)

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 22 maja O ja! Małgosiu, te z kuleczkami przypominają mi te z dzieciństwa <3

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń