Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe Fale Dunaju z malinami

Czekoladowe Fale Dunaju z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3932

Dodano:

Odsłon: 2006

.Ciasto podwójnie czekoladowe z malinami,dodatkowo z galaretką. Ciasto bardzo pyszne.

Składniki

  • CIASTO:
  • -1 gorzka czekolada-100 g. -1 biała czekolada-100 g. -1/4 masła+1/4 masła
  • -1 masło-250 g. -200 g. cukru pudru -10 żółtek
  • -1 cukier waniliowy, duży -10 białek -400 g. mąki tortowej
  • -3 łyżeczki proszku do piecz. -2 łyżki mleka
  • OWOCE:-2 op. świeżych malin po 125 g.
  • GALARETKA:-3 galaretki malinowe -1 l. wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Każdą czekoladę rozpuścić na parze-OSOBNO z ćwiartką masła. Ostudzić do letniego. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dosiać mąkę z proszkiem, wymieszać.Połowę przełożyć do innej miski. Każdą zmiksować z jedną rozpuszczoną czekoladą. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem waniliowym, podzielić na pół. Dodać do dwóch ciast i wymieszać delikatnie łopatką.Najpierw wyłożyć białe ciasto na blachę(30x40)z papierem do pieczenia. Potem to ciemne ciasto rozrzedzić z mlekiem i rozsmarować na białym cieście.
    Na górę poukładać maliny, lekko wpychając.

  2. Piec w 175* ok.40-50 min.

  3. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do tężenia. Wylać na zimny placek i schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń