Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe muffinki z cukinią

Czekoladowe muffinki z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2877

Dodano:

Odsłon: 3651

Więcej

Składniki

  • 113 g masła lub margaryny, miękkiej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka startej cukinii na tarce o grubych oczkach
  • ¼ szklanki kakao
  • 85 g gorzkiej czekolady, drobno pokrojonej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ok. 300 g orzechów włoskich drobno pokrojonych
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ILOŚĆ: ok. 24 muffinki

  2. W dużej misce mieszamy masło razem z cukrem, solą i jajkiem. Następnie dodajemy wanilię, cukinię oraz śmietanę i łączymy trzepaczką lub mikserem. Mąkę przesiewamy razem z kakao, dodajemy pokrojoną czekoladę i dodajemy do wcześniej powstałej masy, mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub cukrem. Napełniamy ciastem prawie do pełna i obsypujemy wierzch orzechami włoskimi. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu muffinki zostawiamy przy lekko uchylonym piekarniku przez 15 min. i dopiero po tym czasie wyciągamy. Smacznego..

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń