Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo czekoladowe ciasto z kremem i galaretką.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2709
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2709
Składniki
Ciasto: utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodać mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia, a na koniec ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec 30 minut w 180 stopni C. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Przepis na blaszkę keksówkę.
Krem: odlać od mleka pół szklanki, resztę mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym Pozostałe mleko z mąką wlać do gotującego się mleka z cukrem i cały czas mieszać, aż masa zgęstnieje. Przestudzić masę. Margarynę utrzeć i dodawać po łyżce masy, miksować do uzyskaniu jednolitej masy.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na połowę. Dolna warstwa ma być trochę większa od górnej. W górnym blacie ciasta wyciąć 4 kółka kieliszkiem, między każdym kółkiem powinno być około 2 cm odstępu.
Przekładanie: Dolny blat ciasta, krem, górny blat z wyciętymi kółkami lekko docisnąć. W wycięte otwory wlać tężejącą galaretkę do 2/3 wysokości. Na galaretkę wetknąć uzyskane wieżyczki ciasta (wycięte wcześniej kieliszkiem) i posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!