Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowo-migdałowe ciasto

Czekoladowo-migdałowe ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 293

Dodano:

Odsłon: 1710

Pyszne wilgotne ciasto czekoladowo-migdałowe.

Składniki

  • 3 tabliczki ciemnej czekolady
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mielonych migdałów (niecałe opakowanie 100g)
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki dobrego kakao
  • 1 opakowanie cukru waniliowege
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kawy mielonej
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem, cukrem i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy

  2. 1/4 masy czekoladowej odkładamy (posłuży jako polewa)

  3. Z białek ubijamy sztywną pianę.

  4. Do reszty masy czekoladowej dajmy łyżeczkę mielonej kawy (uwydatnią one głębie czekolady). Następnie wspomagając się mikserem łączymy masę najpierw z żółtkami > mąką > proszkiem do pieczenia > mielonymi migdałami > szczyptą soli.

  5. Ciasto delikatnie łączymy z pianą z białek, mieszamy ręcznie by piana nie opadła.

  6. Ciasto wlać do wysmarowanej i oprószonej mąką tortownicy (średnica 22 cm). Piec w nagrzanym na 180 stopni piekarniku przez 30 minut, następnie podkręcić temperaturę do 200 stopni na kolejne 10-15 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni.

  7. Po ostygnięciu ciasta lekko podgrzać pozostałą masę czekoladową i posmarować nią ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń