Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowo-orzechowy tort urodzinowy

Czekoladowo-orzechowy tort urodzinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 2232

Dodano:

Odsłon: 1362

Mój synek na trzecie urodziny zażyczył sobie tort "choinka-citroen". Zrobiłam. Na bazie czekoladowo-orzechowego biszkoptu obłożony czekoladowym ganache, w środku śmietana z orzechami włoskimi. Przechowywać trzeba w lodówce, ale warto wyjąć 20 minut przed podaniem, żeby ganache zmiękł.

Składniki

  • Biszkopt: 4 jajka (M)
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 80g mąki pszennej
  • 50g mielonych orzechów włoskich
  • 25g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ganache i orzechowa śmietana: 300g gorzkiej czekolady
  • 600g śmietany kremówki
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • usztywniacz do śmietany (na 500g)
  • 50g mielonych orzechów włoskich
> 6 os. 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, formę wyłożyć papierem do pieczenia (kwadratowa ok. 20x20cm, okrągła 20cm średnicy).

  2. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Żołtka, cukier, cukier waniliowy i 2 łyżki gorącej wody ubić na kremową pianę. W drugiej misece wymieszać mąkę, orzechy, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć z masą jajeczną. Następnie dodać ubite białka. Ciasto przełożyć do formy i piec 25-30 minut. Po upieczeniu ostudzić.

  3. Czekoladę połamać, włożyć do metalowej miski. 200g kremówki zagotować i wylać na czekoladę, zostawić na 10 minut. Potem energicznie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

  4. Biszkopt wyjąć z formy, przeciąć wzdłuż na pół (kwadratowy) lub na trzy placki (okrągły). 400g śmietany ubić na sztywno, w trakcie ubijania wsypać cukier waniliowy i usztywniacz. Na koniec dodać orzechy.

  5. Ostudzony ganache ubijać do momentu zgęstnienia masy, posmarować cienką warstwą pierwszy placek. Następnie rozsmarować śmietanę - całą na kwadracie, połowę na kole. Przykryć drugim plackiem. (Okrągły tort posmarować resztą śmietany i przykryć trzecim plackiem.) Cały tort posmarować ganache. Wstawić do lodówki.

    Smacznego :)


    Napisy zrobiłam z marcepanu. Logo to kawałki ciasta (zostało mi trochę po zrobieniu Tortu Minecraft) owinięte masą cukrową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń