Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy deser

Czekoladowy deser

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10028

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Czekoladowy deser"

Składniki

  • Masa ciemna:
  • 300 g jasnych herbatników
  • 30 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki ciemnego kakao Masa jasna:
  • 1/2 litra śmietanki kremówki 30%
  • 500 g sera twarogowego z wiaderka
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki wody Polewa:
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 mleczna czekolada
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masa ciemna. Herbatniki mielimy na pył. Masło, kakao, mleko i cukier podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając do chwili, gdy się rozpuszczą. Ucieramy z herbatnikami na gładką i elastyczną masę. Równą warstwą rozsmarowujemy na papierze do pieczenia na prostokąt o wymiarach 24x30 cm.

  2. Masa jasna. Żelatynę mieszamy z wodą. Lekko podgrzewamy, by się rozpuściła. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Miksując na wolnych obrotach, dodajemy po łyżce twarogu. Na koniec wlewamy letnią żelatynę, miksujemy. Rozsmarowujemy na ciemnej warstwie. Delikatnie, za pomocą papieru do pieczenia, zwijamy w roladę i na 3 godziny wkładamy do lodówki.

  3. Polewa. Śmietanę z masłem podgrzewamy w kąpieli wodnej. Dodajemy obydwie połamane tabliczki czekolady i mieszamy do momentu uzyskania gładkiej, lśniącej polewy. Przestudzoną, płynną masą smarujemy roladę.

  4. Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji 1,20 zł.

  5. Wartość odżywcza jednej porcji 287 kcal Białko 3,7 g/Tłuszcz 21 g/Węglowodany 55 g.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń