Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy Miętusek

Czekoladowy Miętusek

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2867

Dodano:

Odsłon: 184

Ciasto bardzo delikatne, czekoladowo-miętowe.Ciasto z galaretką, bardzo pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -5 jajek -100 g.cukru -60 g. mąki tortowej
  • -60 g. maki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • BEZA KOKOSOWA:
  • -4 białka -szczypta soli -100 g. cukru
  • -50 g. kokosu -2 łyżki mąki tortowej -2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • KREM CZEKOLADOWO-MIĘTOWY:
  • -300 g. czekoladek z nadzieniem: miętowym-Mints
  • -330 ml.śmietanki 30 %-2 łyżki cukru pudru
  • -5 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody -1 Śnieżka
  • GALARETKA:
  • -3 galaretki agrestowe - 1 l. wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. beza-Białka ubić z solą, potem cukrem. Przesiewać mąki i lekko mieszać łopatką.Potem domieszać kokos. Wyłożyć na blaszkę 30x40 cm. z papierem do pieczenia.Suszyć w 150* ok.30 min.Jak jeszcze jest miękki,to piekarnik wyłączyć i niech tam beza przeschnie.

  2. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Wylać do blaszki takiej samej co piekliśmy bezę. Piec ok. 25-30 min. w 175*.Zdjąć papier, przestudzić i włożyć z powrotem do blaszki wyłożonej czystym papierem.

  3. krem-Czekoladki rozpuścić, nad parą wraz ze śmietanką.Najlepiej to zrobić wieczorem i niech chłodzi się w lodówce całą noc.Albo to zrobić wcześniej przed wypiekami i schłodzić w lodówce. Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Wyjąć z lodówki śmietankę- czekoladową i ubić ze śnieżką. Potem dolewać żelatynę i zmiksować, ale nie za długo. Zaraz wyłożyć na biszkopt.
    Przykryć bezą.

  4. Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na placek i schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń