Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wrzucono mi na FB przepis na czeską zupę czosnkową (http://czechofil.com/). Przypomniała mi się zupa, którą z upodobaniem jadłem na Słowacji. Kuchnia ta sama, więc zaserwuję dzisiaj moją wersję - bez chemii! Uwaga! To jest wersja hardcore! Tylko dla twardzieli!
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1267
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1705
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 87
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 494
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1267
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1705
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 87
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 494
Składniki
Zagotuj bulion i wrzuć do niego pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj na niedużym ogniu ok. 10 minut, aby były jeszcze twardawe.
W tym czasie podsmaż na oliwie obrany i rozgnieciony czosnek. Smaż, aż się lekko zezłoci - uważaj, aby nie przypalić, bo będzie gorzki.
Do zrumienionego czosnku dodaj pokruszony chleb - tyle, aby wchłonął całą oliwę. Zmiksuj całość.
Dodaj do gotujących się w bulionie ziemniaków i gotuj jeszcze, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Doprowadź do wrzenia i wbij do do wrzącej zupy dwa jajka, energicznie mieszając. Zdejmij z ognia.
Na miseczki (talerze) wyłóż potarty żółty ser i zalej bardzo gorącą zupą.
Podawaj z grzankami (oddzielnie), posypane obficie pietruszką. Słowacy podają wrzącą zupę i dopiero do miseczki wbijają jajko - jak kto lubi.