Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 290
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 290
Składniki
Zaczyn: w kubku rozetrzyj drożdże z cukrem. Gdy staną się płynne, dodaj mąkę i mleko. Wymieszaj, odstaw.
Ciasto: żółtka utrzyj z jajkiem i cukrem na gładki krem. Mąkę przesiej ze szczyptą soli do dużej miski. Dodaj zaczyn, utarte jajka i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Wlej ciepłe masło i spirytus - dalej wyrabiaj, aż ciasto wchłonie tłuszcz i zacznie odstawać od ścianek. Uformuj kulę, oprósz ją mąką i zostaw do wyrośnięcia na 1,5 godz.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i rozciągnij rękami na grubość ok. 2 cm. Wytnij krążki o średnicy 5-6 cm.
Ułóż je na blacie i poczekaj 20 minut, aż urosną. Zmiksuj konfiturę i przełóż do szprycy. Do rozgrzanego tłuszczu wkładaj po kilka pączków i smaż na złoto. Przestudzone pączki nadziewaj konfiturą. Polukruj je, posyp skórką pomarańczową.Źródło: Naj