Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety szwagra to wyjątkowe danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i na imprezy rodzinne czy inne, wyjątkowe wydarzenia. Delikatne i rozpływające się w ustach mięso podane jest z dodatkiem podsmażanych pieczarek w winie i bulionie. Palce lizać!
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 14
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 14
Składniki
Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Przedziel każdą pierś wzdłuż na pół. W razie potrzeby lekko rozklep grubsze fragmenty.
Do woreczka strunowego wsyp mąkę, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj i wkładaj po jednym kawałku kurczaka. Potrząśnij, by dokładnie pokryć mieszanką mięso. Odkładaj na bok.
Na patelni rozgrzej masło z oliwą. Delikatnie strząśnij nadmiar panierki i kładź piersi na gorący tłuszcz. Smaż je przez 5-6 minut z każdej strony, do zezłocenia panierki. Odłóż je na bok.
Szalotkę drobno posiekaj i podsmaż przez 1-2 minuty do zeszklenia.
Pieczarki pokrój na plasterki i włóż je na tłuszcz ze smażenia kurczaka, z dodatkiem tymianku. Delikatnie podsmaż, aż zaczną brązowieć. Wlej wino i całkowicie zredukuj. Następnie dolej bulion i zagotuj, zdrapując wszystkie resztki z brzegów patelni.
Zredukuj sos o około połowę, a następnie odgarnij na bok pieczarki. Na środek patelni włóż z powrotem kurczaka. Zmniejsz ogień i gotuj całość przez kolejne kilka minut.
Kotlety szwagra podawaj na ciepło, posypane smażonymi pieczarkami. Danie najlepiej smakuje z dodatkiem tłuczonych ziemniaków lub puree, a także lekkich warzyw.