Do góry

Desery Przepis na:

Delikatne ciasto z rabarbarem

Przepis dnia 2012-05-28
Delikatne ciasto z rabarbarem

Autor: montagnarde

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 172

Dodano: 20.05.2012

Odsłon: 17599

Ciasto o delikatnej nucie smaku...

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany (gęsta)
  • 0,5 kostki margaryny/ masła (uzywając masła, ciasto będzie miało jaśniejszy kolor)
  • 3 łodygi rabarbaru (większe)
  • Kruszonka
  • polewa czekoladowa
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rabarbar, wcześniej umyty i obrany ze skórki, kroimy na małe kawałeczki. Odstawiamy.

  2. Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia.

  3. W garnku umieszczamy 0,5 kostki margaryny (masła) i podgrzewamy, aż tłuszcz się rozpuści; odstawiamy do ostudzenia.

  4. Wbijamy całe jajka do miski i wykręcamy z cukrem, aż do momentu, kiedy się rozpuści. Następnie dodajemy śmietanę oraz przesiana mąkę z proszkiem, a na koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i mieszamy całość.

  5. Ciasto wykładamy na blachę (28x24), wyrównujemy powierzchnię, a następnie układamy na nim pokrojony rabarbar i posypujemy kruszonką (można dodatkowo posypać całość odrobiną cukru). Ciasto pieczemy ok. 45min w temp. 175*C

  6. Po ostudzeniu, ciasto polewamy polewą czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

montagnarde 28 maja 2012 Witam! Dziękuję serdecznie za miłe komentarze- mam nadzieję, że ciasto posmakuje wszystkim. Co do kruszonki- myślę Ambiwalentna, ze jest to bardzo dobre pytanie :) [nie dodawałam przepisu na kruszonkę, ponieważ myślała, że jest on mniej więcej znany i ze każdy ma na nią swój własny, wypróbowany sposób].
Kruszonka to charakterystyczna "posypka" na ciasto, która po upieczeniu dobrze wygląda, dobrze smakuje i ogólnie jest dobra :) Jak wygląda: są to małe, ciasteczkowate kulki- kruszonkę często możemy spotkać na drożdżówkach.
A co do samego przepisuj na nią- robię to "na oko", więc postaram się zapisać wszystkie składniki w przybliżeniu: 1/2 kostki masła, *cukier wanilinowy (nie jest konieczny), kilka łyżek cukru (tu można improwizować- w zależności od słodkości ciasta), szczypta proszku do pieczenia, mąka (wbrew pozorom, troszkę jej trzeba dodać), *żółtko jaja (daje mocniejszy kolor, jednak nie jest konieczne). Wykonanie: do miseczki dodajemy pokrojone masło, wsypujemy cukier, proszek i kilka łyżek mąki- całość mieszamy delikatnie palcami- pod wpływem ciepła ręki, składniki będą się powoli łączyły- ciągle dodajemy po trochę mąki, dalej mieszając składniki palcami- mąki dodajemy tyle, aż konsystencja będzie sucha i będą tworzyły się charakterystyczne "kulki" o bladożółtawym zabarwieniu- tak przygotowaną kruszonką posypujemy przełożone na blachę, surowe ciasto i pieczemy całość razem. Przepraszam za chaotyczny zapis- może w sieci też będą podane przepisy na kruszonkę lub któryś ze Smakerowiczów doda swój własny, sprawdzony przepis. Pozdrawiam :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ambiwalentna 28 maja 2012 Witam i mam pytanie, może dla innych to dość śmieszne, ale co to właściwie jest , z czego i jak zrobić kruszonkę? Prosiłabym o odpowiedź ponieważ uwielbiam rabarbar i z przyjemnością skorzystałabym z przepisu. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 28 maja 2012 Apetycznie wygląda i pięknie podane:) Zgadzam się z przedmówczyniami.Do wypróbowania i 5!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Makai 28 maja 2012 Ciasto rzeczywiście na 5!!!! Wykorzystam bo jest sezon na rabarbar.
A nawiązując do Awokadzi to zgadzam się, od jakiego czasu obserwuję, że chyba tylko wybrani dostają super oceny;-((

Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń