Do góry

Dania główne Przepis na:

Delikatne pulpeciki

Delikatne pulpeciki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11047

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Delikatne pulpeciki"

Składniki

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • jajko
  • 2 duże gałązki świeżego lubczyku
  • 2 ugotowane marchwie ugotowana pietruszka
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 3/4 opak. ziołowego serka topionego (7
  • 5 dag)
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 50 min • Porcja 140 kcal • Przepis na 4-6 porcji

  2. Do mięsa dodaję jajko, zmieloną lub zmiksowaną pietruszkę, drobno pokrojone marchwie, posiekaną gałązkę lubczyku (tylko liście), bułkę tartą. Całość dokładnie wyrabiam i formuję małe kulki.

  3. Zagotowuję wodę z solą. Na wrzącą ostrożnie wkładam pulpeciki i gotuję ok. 20 min. Wyjmuję je, a na wywarze robię sos.

  4. Do gotującego się wywaru wrzucam serek, mieszam, aż się rozpuści, dodaję przyprawy oraz pozostałe posiekane liście lubczyku i natkę pietruszki. Mąkę ziemniaczaną łączę z małą ilością zimnej wody i, mieszając, zagęszczam tym sos. Pulpeciki wkładam do sosu i gotuję 5 minut.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń