Do góry

Dania główne Przepis na:

Delikatny bigos z młodej kapusty

Delikatny bigos z młodej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 1661

Dodano:

Odsłon: 1584

Sezon na młodą kapustę uważam za otwarty! Nie wiem, jak Wy, ale ja jestem jej entuzjastką i często jest tak, że ledwo garnek ukaże dno, już biorę się za przygotowanie kolejnej porcji. Właśnie teraz jest najsmaczniejsza, nie wymaga długiego gotowania, zawiera cały wachlarz witamin: A, C, K i te z grupy B. Obfituje w potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, cynk, sód i miedź. Idealna w walce o szczupłą sylwetkę: ma sporo wody i błonnika, jest niskokaloryczna. A jej walory smakowe doceni każdy; jest tak pyszna, że można ją jeść na ciepło i w temperaturze pokojowej. Pomysłów na jej serwowanie jest całe mnóstwo, ja dziś postawiłam na delikatny bigos z chudą kiełbasą i odrobiną przecieru pomidorowego własnej roboty. Korzystajcie, póki możecie, sezon na młodą kapustę szybko mija.

Składniki

  • 2 główki młodej kapusty
  • 1/2 kostki prawdziwego masła
  • 2 laski kiełbasy szlacheckiej (albo 1 toruńskiej czy podwawelskiej - ważne, by była chuda)
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżeczki sosu paprykowego - alternatywnie
  • sól, świeżo zmielony pieprz, słodka wędzona papryka, Vegetta
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę obrać z pierwszych liści, opłukać, pokroić na ćwiartki, pokroić w paski. Kaczanów nie wyrzucajcie, schrupcie je jak młodą kalarepkę, bo są także bogate w witaminy i smaczne.
    Pokrojoną kapustę wrzucić do dużego garnka, dodać 2 łyżki soli i zalać wrzątkiem. Gotować kilkanaście minut, uważając, by się nie rozgotowała. Odcedzić, zostawiając około 1/3 szklanki wody z gotowania.

  2. Kapusta na pewno zmniejszy swoją objętość o połowę lub nawet dwie trzecie, ale to normalne. Dodać masło pokrojone na kawałki, przemieszać i na delikatnym ogniu podduszać przez chwilę.

  3. Szczypior posiekać, dorzucić do garnka, doprawić przyprawami, przecierem i sosem, wsypać koper.
    Kilka minut dusić pod przykryciem na małym ogniu, oprószyć mąką i przemieszać.
    W czasie, kiedy gotuje się kapusta, pokroić kiełbasę na ćwierć talarki i usmażyć na suchej teflonowej patelni.
    Kiełbasę dodać do kapusty tuż przed końcem duszenia, wymieszać całość i podawać ze świeżym pieczywem wygłodniałym domownikom.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 kwietnia Delikatny? ;) To do Ciebie niepodobne, ale oki, niech i taki będzie dla odprężenia :D Odpowiedzi: 4 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń