Do góry

Desery Przepis na:

Deser śmietankowy

Deser śmietankowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Deser śmietankowy"

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • 1-2 łyżki roztopionego masła
  • olej
  • 1 łyżka kakao
  • 25 dag masy makowej
  • kilkanaście mrożonych wiśni
  • 2 łyżki żelatyny
  • 500 ml kremówki 36 proc
  • 1/2 szklanki cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli. Dodaj cukier kryształ, jajka i mleko. Wlej roztopione masło. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na około 20 minut.

  2. Po tym czasie wlej 250-300 ml wody (ciasto powinno mieć konsystencję śmietany). Kilkanaście łyżek ciasta (na 4 naleśniki) odlej do osobnego naczynia, wymieszaj z kakao.

  3. Patelnię rozgrzej, posmaruj cienką warstwą oleju. Partiami usmaż 6 jasnych i 4 ciemne naleśniki. Jasne naleśniki rozłóż na desce. Każdy posmaruj częścią masy makowej, obłóż rozmrożonymi wiśniami, zroluj.

  4. Rozpuść żelatynę w 80 ml gorącej wody. Zmiksuj kremówkę z cukrem pudrem i żelatyną. Keksówkę wyłóż pergaminem. Rozłóż czekoladowe naleśniki tak, by ich boki zwisały. Na zmianę nakładaj masę śmietanową i faszerowane ruloniki. Przykryj ciemnymi plackami. Odstaw do stężenia.

  5. Natalia Kiełek z Ełku

  6. czas ok. 50 min; porcja – 380 kcal, cena 1,40 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń