Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Deser śmietankowy"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 187
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 187
Składniki
Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli. Dodaj cukier kryształ, jajka i mleko. Wlej roztopione masło. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na około 20 minut.
Po tym czasie wlej 250-300 ml wody (ciasto powinno mieć konsystencję śmietany). Kilkanaście łyżek ciasta (na 4 naleśniki) odlej do osobnego naczynia, wymieszaj z kakao.
Patelnię rozgrzej, posmaruj cienką warstwą oleju. Partiami usmaż 6 jasnych i 4 ciemne naleśniki. Jasne naleśniki rozłóż na desce. Każdy posmaruj częścią masy makowej, obłóż rozmrożonymi wiśniami, zroluj.
Rozpuść żelatynę w 80 ml gorącej wody. Zmiksuj kremówkę z cukrem pudrem i żelatyną. Keksówkę wyłóż pergaminem. Rozłóż czekoladowe naleśniki tak, by ich boki zwisały. Na zmianę nakładaj masę śmietanową i faszerowane ruloniki. Przykryj ciemnymi plackami. Odstaw do stężenia.
<strong>Natalia Kiełek z Ełku</strong>
czas ok. 50 min; porcja – 380 kcal, cena 1,40 złŹródło: Świat kobiety