Do góry

Desery Przepis na:

Deser z jogurtem i limonką

Deser z jogurtem i limonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 188 Ocena: 2536

Dodano:

Odsłon: 2210

Orzeźwiający deser z jogurtem i limonką ozdobiony bezikami. Zamiast lodów dla amatorów kwaskowych, delikatnych, cytrusowych smaków. W środku zielona galaretka.

Składniki

  • 5 listków żelatyny
  • 120 g cukru
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 250 ml słodkiej śmietany
  • 5-7 łyżek soku ze świeżej limonki
  • 1 łyżka skórki z limonki ekologicznej
  • 2 zielone galaretki
  • bezy i limonka do dekoracji
  • ewentualnie trochę barwnika spożywczego
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy dwie warstwy galaretki. Jedną zieloną galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, ale tylko z połową wody. Trochę ostudzić i rozlać do dwóch szklanych pojemników wyłożonych folią spożywczą. Pojemniki powinny być mniejsze niż średnica foremki, w której zrobimy deser. U mnie jest to mała foremka do ciasta i szklany, prostokątny pojemnik, który postawiłam w lodówce na boku, tak żeby wyszedł trójkąt.

  2. Drugą galaretkę przygotować w połowie wody i odstawić do ostygnięcia. Płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Sok z limonki podgrzać z cukrem i skórką z limonki. Następnie rozpuścić w nim żelatynę i odstawić na około 10 minut do schłodzenia.

  3. Śmietanę ubić. Do schłodzonej żelatyny dodać jogurt, schłodzoną galaretkę i ubitą śmietanę. Ostrożnie wymieszać. Można dodać odrobinę barwnika. Prostokątną foremkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno nałożyć warstwę jogurtu z żelatyną. Następnie większą zieloną galaretkę. Polać warstwą jogurtową i na to położyć drugą warstwę galaretki. Zalać resztą masy jogurtowej. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin do zastygnięcia.

  4. Po zastygnięciu ostrożnie wyjąć z foremki, zdjąć folię. Udekorować kruszonymi bezami i plasterkami limonki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń