Do góry

Przetwory Przepis na:

Domowa harissa - pikantny sos do przystawek, pizzy, makaronu, marynat i mięsa

Domowa harissa - pikantny sos do przystawek, pizzy, makaronu, marynat i mięsa

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 390

Dodano: 17.08.2017

Odsłon: 1292

Domowa harissa - fantastyczny i pikantny sos, który z powodzeniem możecie przygotować w domu. Sos ten może mieć w Waszej kuchni wiele zastosowań - jako baza do sosów, zup, do przekąsek, pizzy, jako marynata do mięs i tak dalej i dalej... ;) Przygotowuje się go bardzo szybko i tylko od Was zależy jak będzie ostry. Ja użyłam jednej papryczki chilli i dla mnie już sos był ok :) Wy możecie dodać oczywiście więcej. Tak naprawdę w oryginale papryczek chilli jest więcej niż zwykłej czerwonej papryki (na ok. 0,5kg chilli są 1-2czerwone papryki), no ale ja raczej bym tego nie 'dźwignęła'. Polecam przepis, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K.

Składniki

  • na kilka niewielkich słoiczków
  • 1,5 kg czerwonej papryki
  • 1 ostra papryczka chilli, pokrojona na kawałki razem z nasionami
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka aromatyzowanej oliwy z pomidorami, czosnkiem i bazylią (może być też zwykły olej lub oliwa z oliwek)
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 100 ml octu
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowuję niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myję oraz wyparzam. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwam i zastępuję je nowymi.

  2. Paprykę czerwoną myję, osuszam, usuwam ogonki i gniazda nasienne - kroję na kawałki.

  3. W moździerzu rozcieram nasiona i mieszam z pozostałymi przyprawami.

  4. Wszystkie składniki sosu wkładam do garnka i duszę bez przykrycia około 20 minut, często mieszam.

  5. Następnie całość blenduję, gorący sos wkładam do słoiczków, mocno zakręcam i odstawiam do góry dnem do wystudzenia.

    Sos można zapasteryzować:
    - w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia;
    - w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy  temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut  (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń