Do góry

Desery Przepis na:

domowa masa makowa

domowa masa makowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 7807

Dodano:

Odsłon: 17652

W sklepie dostaniemy całą gamę różnych mas makowych, ale...żadna nigdy nie zastąpi nam tej, którą możemy zrobić sobie w domu. Żadna nie będzie tak bogata smakowo i tak pyszna ...

Składniki

  • 250 gramów suchego niebieskiego maku
  • 700 wody z mlekiem (400 ml mleka 3,2 % + 300 ml wody)
  • 3 średnie jaja, 3/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek płynnego miodu o delikatnym smaku (zwykle używam wielokwiatowego)
  • 130 gramów masła, 2 - 3 łyżeczki amaretto lub kilkanaście kropel aromatu migdałowego
  • dodatkowo bakalie (ma być ich łącznie około 200 - 230 gramów):
  • ja dałam:
  • 50 gramów rodzynek, 50 gramów żurawiny suszonej
  • 50 gramów suszonych moreli, 25 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (wymieszałam)
  • 50 gramów orzechów (włoskie wymieszałam z migdałami)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mak wsypujemy na gęste sitko, przelewamy obficie zimną wodą, odsączamy.
    Wrzucamy go do głębokiego rondla, zalewamy gorącą wodą z gorącym mlekiem (płyn ma ma przykryć mak na około 3 cm powyżej), na malutkim ogniu gotujemy bez przykrycia często mieszając, do całkowitego zredukowania płynu.

  2. Pod koniec mak ma się zacząć prawie smażyć.

    UWAGA: Pod koniec gotowania maku trzeba mieszać praktycznie non stop, mak ma tendencję do przypalania).

  3. Mak przekładamy do miski lub głębokiego talerza do ostygnięcia.

    UWAGA: Jeśli mak sprawia wrażenie bardzo mokrego, musimy przecedzić go przez gęste sito ewentualnie gazę. U mnie nie było już takiej potrzeby.

    Kiedy mak ostygnie przekręcamy go przez maszynkę, na najdrobniejszych oczkach, dwukrotnie.

  4. Rodzynki i żurawinę obficie przelewamy wrzątkiem, odcedzamy dokładnie.
    Morele kroimy w drobną kostkę.

  5. Orzechy i migdały (jeśli chcemy, możemy je sparzyć i obrać ze skórki, ja tego nie robię), siekamy dość drobno (ja zostawiam troszkę większe kawałki pomiędzy tymi drobnymi, bo tak lubię).
    Wsypujemy na suchą patelnię i podprażamy przez około 5 minut (pozwoli to wydobyć z nich więcej aromatu), następnie orzechy schładzamy.

  6. Do przemielonego maku dodajemy roztopione i lekko ciepłe masło i miód, mieszamy do połączenia składników.

  7. Całe jaja ubijamy z cukrem na pianę, dodajemy do maku, mieszamy dokładnie.

  8. Następnie wsypujemy wszystkie bakalie i amaretto lub aromat, mieszamy łyżką delikatnie, ale dokładnie.

    Gotowe !


    UWAGA: Masę makową możemy bez problemów zamrozić i ułatwić sobie przygotowywanie wypieków tuż przed samymi Świętami, jednak (!) zamrażamy bez dodatku jajek z cukrem (!).
    Czynność tą wykonujemy tuż przed bezpośrednim spożytkowaniem masy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Begonia 18 lipca rany! toż to samo pyszne! jedynym ustępstwem jakiego się dopuszczam, to kupno gotowego suchego maku tartego - odpada mi mielenie maku.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ziembulka 09 grudnia 2014 też sama robię masę makową i uważam że jest najlepsza:)
a Twój przepis jest idealny :)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 07 grudnia 2014 Zawsze robię własną masę makową. Raz jedyny kupiłam gotową i powiedziałam nigdy więcej. Twoja Ewo jest wyborna. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 05 grudnia 2014 Jeszcze raz dokładnie przeczytałam i muszę dodać że bardzo polecam, bo przepis na masę makową jest idealny !! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 05 grudnia 2014 Zawsze robię własną masę makową, Twój sposób jest najlepszy jaki znam :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 05 grudnia 2014 Ewcia, przepis zabieram :)
Dzisiaj sprawdziłam skład tej "sklepowej" na pierwszym miejscu-woda, 23% bakalii i uwaga 22% maku !!! rzeczywiście masa makowa jak się patrzy ;)
Odpowiedzi: 3 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 05 grudnia 2014 I to jest prawdziwa masa makowa,a nie mako-podobna w puszkach-) POZDRAWIAM Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń