Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Domowa szarlotka"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Składniki
Zimną margarynę po- siekaj ostrym nożem razem z cukrem kryształem. Dodaj dwa żółtka oraz mąkę przesianą ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. połącz. Szybko zagnieć gładkie i elastyczne kruche ciasto. Jeśli żółtka będą małe, dodaj łyżkę lodowatej wody.
Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki na 1-2 godziny. W tym czasie umyj i obierz jabłka. Przekrój je na połówki, pozbaw gniazd nasiennych, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
Pokrojone jabłka włóż do rondla, skrop sokiem z cytryny. Dodaj pół łyżeczki cynamonu oraz kilka łyżek wody. Duś na średnim ogniu pod przykryciem, aż jabłka zmiękną.
1/3 schłodzonego ciasta odłóż. Resztę rozwałkuj. Wylep spód prostokątnej formy. Ponakłuwaj go gęsto widelcem, aby ciasto równo wyrosło. Rozłóż przestudzoną masę jabłeczną.
Pozostałe schłodzone ciasto zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub rozdrobnij palcami. Posyp wierzch ciasta. Formę wstaw do piekarnika. Piecz 45-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Szarlotkę przestudź, wyjmij z formy. Posyp cukrem pudrem.Źródło: Świat kobiety