Do góry

Desery Przepis na:

Domowe gofry, które zawsze się udają

Domowe gofry, które zawsze się udają

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 6360

Dodano:

Odsłon: 3454

Gofry to prawdziwe piękno w swojej prostocie - najlepiej smakują z dżemem, frużeliną lub owocami oraz bitą śmietaną. To jedyny deser, który z czystym sumieniem można zjeść na śniadanie - idealny na leniwe, weekendowe poranki!

Składniki

  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropel soku z cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • niecała szklanka wody
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę - podczas ubijania dodajemy szczyptę soli i kilka kropel soku z cytryny. Do żółtek dodajemy olej, cukier i wodę, całość mieszamy.

  2. Mokre składniki dodajemy do suchych i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy szpatułką.

    Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min.

  3. Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy trochę ciasta i rozcieramy po blaszce. Pieczemy, aż się zarumienią.

  4. Po ostudzeniu dekorujemy bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Ja uwielbiam frużelinę wiśniową, więc i tym razem nie mogło jej zabraknąć. Tą samą frużelinę dodawałam do naleśników ;)

  5. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 07 czerwca 2016 Tak właśnie wygląda nasze ulubione, weekendowe śniadanie. Szkoda, że do soboty tak daleko :(

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń