Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowe razowe chlebki pita bez cukru z ziołami

Domowe razowe chlebki pita bez cukru z ziołami

Autor: codziennik_kulinarny

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 680

Dodano: 06.05.2017

Odsłon: 967

Zdrowe razowe chlebki pita bez cukru z ziołami

Składniki

  • 7 g suszonych drożdży
  • ok. 2/3 szklanki wody o temp. 50 C
  • odrobina soli (opcjonalne)
  • 2 szklanki mąki graham (szklanki o pojemności 250 ml)
  • 1 łyżka mieszanki ziół włoskich (oregano, bazylia, szałwia, etc)
  • odrobina mąki pszennej do podsypania przy wyrabianiu
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 250 C. W misce zagniatamy ciasto: mąkę i drożdzę mieszamy, zagniatamy ciasto, podlewając stopniowo wodą. Wygniatamy ok. 5 minut. Dodajemy też zioła.

  2. Ciasto posypujemy delikatnie mąką pszenną i pozostawiamy na 10 minut, by wyrosło.

  3. Następnie dzielimy ciasto na 5 części. Rozwałkowujemy na stolnicy na placki - nie za grube i nie za cienkie. Układamy je na blasze, która ma nieprzywierającą powłokę. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy równo 5 minut.

  4. Po wyjęciu z piekarnika chlebki pita będą nieco twarde - zmiękną po wystygnięciu. Placki przekrawamy tworząc kieszonki. Podajemy z kurczakiem i ulubionymi sosami-dodatkami.

    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń