Do góry

Desery Przepis na:

Domowy budyń marchewkowy

Domowy budyń marchewkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 632 Ocena: 9243

Dodano:

Odsłon: 1893

Przepyszny, najlepszy budyń jaki do tej pory jadłam (poza czekoladowym oczywiście :-) ). Robi się go szybko, jest tani, zdrowy i pyszny ... Polecam :-)

Składniki

  • mleko 2 i 1/3 szkl.
  • cukier 2-3 łyżki
  • aromat waniliowy lub cukier waniliowy
  • marchew 1 duża lub 2 małe
  • sok pomarańczowy świeży 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 3 czubate łyżki
  • cynamon szczypta
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko (2 szkl.) zagotować z cukrem i aromatem oraz drobno pokrojoną marchewką. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować ok. 15-20 min. (do momentu aż marchewka będzie miękka). Lekko przestudzić, dodać sok pomarańczowy i zmiksować blenderem. W pozostałej ilości mleka (1/3 szkl.) rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do zmiksowanej części. Zagotować ciągle energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Przelać do miseczek. Budyń smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń