Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowy makaron włoski

Domowy makaron włoski

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 347

Dodano:

Odsłon: 4508

Dla wszystkich miłośników makaronów (do których sami się zaliczamy :)), przestawiamy przepis na pyszny włoski makaron, który możecie sami przygotować w domu. Taki makaron jest o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu i sprawi, że pokochacie dania z makaronem jeszcze bardziej :) !

Składniki

  • Składniki (na 4 porcje makaronu, 1 porcja – 100g mąki):
  • - 400 g mąki (ja używam typu 00)
  • - 4 jajka
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na stolnicę wysypać mąkę i zrobić w niej dołek, do którego wlewamy jajka. Ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż będzie miękkie i elastyczne.

    Po wyrobieniu, ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.

    Po wyjęciu ciasta z lodówki przechodzimy do wałkowania. Ja robię to przy pomocy maszynki do makaronu, ale oczywiście można to zrobić ręcznie.

    Ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy na cienkie płaty, następnie kroimy na ulubiony kształt. Możemy przygotować np. spaghetti, tagietelle czy też płaty do lasagne.

  2. Gotowy makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente ok. 3 minuty.

    Makaron najlepiej ugotować zaraz po pokrojeniu, możemy go również zasuszyć i wykorzystać w ciągu kilku dni.

    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

luw78 27 lutego 2017 Super makaron :)) Ja też taki robię, używam tej samej mąki, daję jajka wiejskie od sprawdzonej gospodyni i wychodzi tak dobry, że więcej nie kupię gotowego. Też używam maszynki, bo jestem leniwa, a poza tym nitki wychodzą wtedy takie równiutkie :-))
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń