Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowy pasztet

Domowy pasztet

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 545

Dodano:

Odsłon: 37486

Nie ma jak domowa kuchnia :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gotujemy bulion (ok.1,5 l) z mięsa i warzyw i przypraw (do bulionu narazie nie dajemy wątróbki). Jak mięso i warzywa będą miękkie wyciągamy je na talerz. Przecedzamy bulion, czekamy jak przestygnie, do ciepłego wkładamy wątróbkę i czekamy aż się wątróbka zetnie. Wyciągamy. W bulionie namaczamy bułkę. Mięso, warzywa i bułkę przpuszczamy przez maszynkę o małych oczkach. Całośc dokłanie mieszamy, dodajemy jajka, doprawiamy gałką muszkatałową, zalewamy bulionem, mieszamy i dopiero doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem wedle uznania. Farsz będzie miał dosyc, rzadką konsystencję. Jeżeli będzie za bardzo płynna, proszę dodac jako zagęstniacza bułkę tartą (farsz ma byc luźny). Z podanych proporcji wychodzą 3 blaszki aluminiowe. Piec 60 min, w temperaturze 180 st. C. Podawac z sosem chrzanowym, czosnkowym lub tatarskim. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

szynszylka 27 grudnia 2010 palce lizać - do masy można dodać poszatkowane w cienkie paski śliwki kalifornijskie Polecam :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taura 22 grudnia 2010 Robię bardzo podobne pasztety. Podoba mi się twój pomysł ścianania wątróbki w bulionie i namoczenia w nim bułki. Twój pasztet z pewnością jest pyszny!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

camellia 22 grudnia 2010 ola,ola ....jakie pysznosci,ja tez uwielbiam domowa kuchnie mojej mamusi,ta jej kielbaska ,palce lizac...mam nadzieje,ze goscie beda zachwyceni i podasz je tak smacznie, jak wygladaja ...te Twoje paszteciki

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń