Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowy schab pieczony w całości

Domowy schab pieczony w całości

Autor:

Przepisów i artykułów: 441 Ocena: 2651

Dodano:

Odsłon: 8962

Najlepsze wędliny to domowe wędliny: bez konserwantów, sztucznych dodatków i wiadomo z jakiego mięsa. Polecam aromatyczny schab pieczony w całości, który może być podawany z pysznym sosem i kaszą gryczaną jako danie obiadowe lub jako wędlina do kanapek.

Składniki

  • schab bez kości 1,5 kg
  • majeranek suczony 3 łyżki kopiaste
  • owoc jałowca 12 szt
  • kolendra /całe ziarna/ 2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • papryka ostra mielona 0,5 łyżeczki
  • sól 1 łyżka płaska
  • pieprz mielony 0,5 łyżeczki
  • cebula 2 szt
  • czosnek 10 ząbków
  • śmietana 18% 200 ml
  • masło 5 dag
  • tłuszcz do smażenia i naczynia żaroodpornego
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jałowiec i kolendrę rozgniatamy nożem lub w moździerzu. Dodajemy pozostałe przyprawy i mieszamy.
    Schab myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką przypraw. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.

  2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy na nim schab z wszystkich stron na rumiano.

  3. Cebule i czosnek obieramy i kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i na jego dnie układamy plastry cebuli. Na cebuli układamy obsmażony schab i obkładamy plastrami czosnku i wiórkami masła.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. i pieczemy ok. 1,5 godziny.

  4. Po upieczeniu mięsa tłuszcz z naczynia żaroodpornego przecedzamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku i mocno podgrzewamy.
    Plastry schabu podajemy z kaszą gryczaną polaną przygotowanym sosem.
    Schab możemy także podawać na zimno jako wędlinę na kanapki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń