Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak w domu zrobić prawdziwy sos tabasco - sprawdzony przepis krok po kroku. Niezwykle czerwony, pachnący i ostry sos tabasco, który z powodzeniem możecie przygotować w domu. Papryczki chilli, z których przygotowałam sos, kupiłam na targu rolnym - kilogram takich papryczek to koszt max. 10 zł. Polecam, wypróbujcie przepis! Pięknie pozdrawiam :)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Papryczki umyłam, usunęłam zielony ogonek i zblendowałam razem z nasionami. Całość włożyłam do czystego słoika , wymieszałam z 4 łyżkami soli, na koniec przesypałam wierzch niewielką ilością dodatkowej soli , słoik zamknęłam i odstawiam na około 3 tygodnie - od czasu do czasu doglądałam czy proces kiszenia przebiega prawidłowo
Ukiszone papryczki przełożyłam do miseczki, wlałam połowę roztworu octu i wody, wymieszałam wszystko razem i przecedziłam przez gęste sito dokładnie odciskając papryczki. Następnie całą czynność powtórzyłam z pozostałym roztworem. Odsączony płyn przelałam do niewielkich słoiczków i odstawiłam na przechowanie - u mnie w lodówce. Odcedzoną pastę z papryczek chilli można wykorzystać na wiele sposobów. Ja swojej użyłam do przygotowania ostrej harissy, można ją również zamrozić w silikonowej formie do kostek lodu, a później wykorzystywać do różnych potraw. Smacznego :)