Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowy wypiek chleba

Przepis dnia 2019-02-25
Domowy wypiek chleba

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 1669

Dodano:

Odsłon: 5273

Przepis na domowy chleb

Składniki

  • 250g mąki żytniej chlebowej
  • 300g mąki białej (typ 500)
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 małe opakowanie suchych drożdży
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mieszam dwa rodzaje mąki i drożdże po dokładnym wymieszaniu dodaję zaczyn rozpuszczony w letniej wodzie. Mieszamy, aż ciasto będzie błyszczące (rękami ok 10-15 minut, mikserem do wyrabiania ciasta 2 minuty na pierwszej prędkości, 3 minuty na drugiej). Jeśli będzie zbyt gęste lub zbyt rzadkie, dodajemy odpowiednio mąkę lub wodę. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.

    Dzielimy ciasto na połowy, delikatnie formujemy w wybrany przez nas kształt. Wkładamy do koszyka do wyrastania lub małej miseczki wyłożonej ściereczką, pozwalamy aby wyrastało przez ok. 50-60 minut.

    Nagrzewamy piekarnik do 240 stopni. Wkładamy chleb. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy jeszcze przez ok. 4o minut, aż chleb będzie rumiany. Chleb jest gotowy, kiedy wyjęty z piekarnika, po opukaniu dna daje „głuchy” odgłos.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń