Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz. Paprykowy dorsz.

Dorsz. Paprykowy dorsz.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4192

Dodano:

Odsłon: 2416

Bardzo proste, szybkie i smaczne danie. Danie przytoczone w książce "Moje smaki" Michela Morana (Muza, 2013). Dorsz pieczony w niskiej temperaturze (70 stopni) przez ok. 20 minut jest mięciutki i bardzo soczysty. Podany na smażonej papryce - poezja!

Składniki

  • 3 filety z dorsza (lub innej białej ryby) - ok. 40 dag
  • 4 papryki kolorowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ząbki czosnku
  • duża łyżka siekanej pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz - do smaku.
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 70 stopni i włóż do niego od razu naczynie, w którym będziesz piec rybę.

    Obierz czosnek i pokrój go w cienkie plasterki.
    Rozgrzej na patelni oliwę i obsmaż czosnek na złoty kolor. Zdejmij go na papier kuchenny.

  2. Z nagrzanego piekarnika wyjmij naczynie i włóż do niego filety z ryby. Ja je lekko oprószyłem pieprzem.



    Na patelnię, na której smażył się czosnek wrzuć pokrojoną w paski paprykę i smaż do miękkości. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  3. Na talerze wyłóż paprykę, na niej połóż upieczony filet i posyp całość zrumienionym czosnkiem i natką.
    Podawaj.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń