Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz pod brokułowo kalafiorową pierzynką

Dorsz pod brokułowo kalafiorową pierzynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1853 Ocena: 42651

Dodano:

Odsłon: 982

Zamiast tradycyjnej ryby po grecku, polecamy takie rozwiązanie. Nomen omen, ciekawi nas bardzo, skąd nazwa ryba po grecku"...ale w polskiej kuchni wiele jest takich dań, które i tak uwielbiamy

Składniki

  • 300 g filetu z dorsza
  • 500 g brokułu
  • 500 g kalafiora
  • 1 marchew
  • olej do smażenia
  • mąka
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Filety z dorsza płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Osączamy z oleju na papierowym ręczniku.

    Brokuł, marchew i kalafior ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko dusimy z dodatkiem bulionu, liścia i ziela angielskiego.

    Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę warzyw, rozprowadzamy na dnie, na nie układamy filety, następnie przykrywamy pozostałą częścią mieszanki (z bulionem).

    Całość zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C.

    Podajemy z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 22 grudnia 2016 Wspaniałości..po świętach robię...ślinka mi leci ..:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izek 21 grudnia 2016 Na sam widok tego dania moje kubki smakowe zaczęły pracować ;) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 21 grudnia 2016 Boskie! <3 Już jestem głodna! Strasznie głodna! Mniam :D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 21 grudnia 2016 super zestawienie delikatnych smaków ;-) no i jest brokułek,który podkręca całość ;-) mniammm...poproszę dziś na obiad małą porcyjkę ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń